Kérdések, Tanácsok

gyermekkori hajhullás, fiatalkori hajhullás, hajhullás gyerekeknél, foltos hajhullás, hajhullás okai, hajnövesztő samponok, zsíros korpa kezelése, trichotillomania kezelése

 

 

Kérdések, Tanácsok a fiatalkori hajhullás, kopaszodás és egyéb fejbőrporoblémák megelőzésére, kezelésére


Kedves Érdeklődők!


Hosszú évek óta foglalkozom fejbőr- és hajproblémákkal. Nagyon sokan felkeresnek és bizony komoly feladatok elé állítanak, hogy hozzuk rendbe, ami "nagyon elromlott". Sok olyan gyermek, fiatal nő és férfi van ebben a kis országban akiknek igen megritkult a haja, átlátszik a fejbőre és száraz, törékeny, fénye vesztetté vált, válik a haja, vagy súlyosabb esetekben kialakult a kóros hajhullás, foltos kopaszodás.

Természetesen felkeresi a bőrgyógyászt, nőgyógyászt, fogorvosát, sőt még az endokrinológiai vizsgálatokon is részt vesz. Néha kiderül, hogy felmerül hormonális probléma, de sok esetben nem találnak orvosilag kimutatható problémát. A haj mégis hullik, mégis megritkul és fellép egy speciális kopaszodási probléma. Kétségbeesve, reményvesztetten felkeresnek és sokszor sírva fakadva zokogják el a problémájukat a hozzám fordulók.


A legtöbb esetben az derül ki, hogy szteroid tartalmú folyadékot és kenőcsöt kapott a fejbőrére és még egy komoly anti-androgén tartalmú fogamzásgátlót is mellé, amelyet persze egy idő után már nem szabad szednie.
Nos tudni kell, hogy szteroidos kezelés után a gyógynövény tartalmú hajnövekedést serkentő anyagok felszívódása sokkal lassúbbá válik. Sok esetben kinő a haj és újra kihullik, kinő és újra kihullik. Mindazok, akik ezt már végigcsinálták nagyon jól tudják micsoda harc ez. Ha a fogamzásgátló szedése elmarad, sokkal könnyebb a helyzet. A hajhullásra, hajnövekedésre felírt fogamzásgátló eleinte tényleg használ - de éppen a hormontartalma miatt - nem szedhető hosszú ideig.


A probléma utána merül fel igazán. Beindul egy diffúz hajhullás, amely naponta 300-1300 szál is lehet. Ezt megállítani már nem egyszerű feladat. Tincsekben hullik a haj és napról-napra ritkul. Aki már tapasztalta, tudja miről beszélek. Jó esetben rendbe hozható a gyógynövény tartalmú készítményekkel, de bizony jó pár hónapos kezelés szükséges. Ennek megelőzése, elkerülése érdekében azt tanácsolhatom, hogy mielőtt a felírt készítményeket bárki elkezdi használni, tájékozódjon annak hatóanyagairól.
Nézzen utána milyen szteroidot, melyik hormontartalmú készítményt kezdi el használni és nézzen utána annak hatásairól és mellékhatásairól is. A fogamzásgátló, amelyet előszeretettel felírnak sok esetben komoly hullást okoz. A szerről már szinte minden információ leszedhető, de szívesen válaszolok hozzám írt leveleikre, vagy adok tanácsot akár telefonon is. Tudni kell, hogy a hormontartalmú készítmények nem igazán javasoltak hajhullás, kopaszodás, egyáltalán a hajgyógyászat területén!!!
Ha tájékozódnak mielőtt még bármit bevennének tabletta, vagy folyadék formájában esetleg sok kellemetlenségtől kímélhetik meg magukat.

 


Nem csak betegektől kapok leveleket, de szakmai, etikai problémákkal is megkeresnek. Szeretném ezeket a "rázós" kérdéseket is nyilvánosan megválaszolni.


Kérdés: "Azt olvastam a neten egy orvos tollából, hogy ma Magyarországon az nevezi magát hajgyógyásznak, aki csak akarja, mert ilyen végzettség hivatalosan nincs. Ön milyen alapon nevezi magát hajgyógyásznak?"

Válasz: A kérdés jogos, és valóban az a helyzet, hogy hivatalosan ilyen szakképesítés sem szakmaként, sem önálló természetgyógyász ágként nem létezik. Orvosi területen a bőrgyógyászok foglalkoznak a kóros hajproblémákkal, de ők az enyhébb panaszokat nem tekintik betegségnek.A fentiek tükrében én azért merem magam hajgyógyásznak nevezni, mert a haj- és fejbőrproblémás eseteket orvosi diagnózisok, laboreredmények és kórelőzmény ismeretében, a témában szakismerettel rendelkező orvos konzulens véleményének figyelembevételével, természetgyógyász módszerekkel kezelem, miközben igénybe veszem a kozmetológia és a táplálék-kiegészítők adott esetben leghatékonyabbnak mutatkozó elemeit is. Ezek alkalmazásához valamennyi gyártó által meghirdetett, legmagasabb szintű vizsgával rendelkezem. Folyamatosan konzultálok mindenkivel, aki ezen a határterületen bármi új, használható információval tud szolgálni.És a legfontosabb: számos dokumentált sikeres kezelés van már mögöttem az évek során. Statisztikailag ez az együttműködő (minden előírt kezelést és előírást pontosan betartó) páciensek 90%-ának javult segítségemmel az állapota, ami nagy örömmel tölt el.
A haj- és fejbőrproblémával küzdők számára sajnos továbbra sem jelent garanciát, ha valaki "hajgyógyásznak" hívja magát, csak reménykedni tudok, hogy előbb-utóbb a Természetgyógyászat keretei között szakosodni lehet erre a területre is.


Kérdés: "Lehetséges az, hogy valakit egy bizonyos gyártó termékeivel már kezeltek eredménytelenül, és Önök ugyanezzel a gyártmánnyal kezelve eredményt érnek el?"
Igen, lehetséges. Én magam is gyakran olvasok olyan véleményt fórumokon, hogy van aki már mindent kipróbált a hajhullására például, de minden termék vacak, gagyi placebónak bizonyult nála, és ezeket a gyártókat meg kellene büntetni, mert hatástalan dolgokat árulnak. Az persze meg sem fordul a fejében, hogy az igazi ok ő benne van, talán éppen az állandó gyűlölködése és agresszivitása biztosítja a hajhullást kiváltó permanens stresszhelyzetet..
Az is gyakran előfordul, hogy egy állapotfelmérés alapján előírok egy kezelést, és a vendég kiböki, hogy ő már ilyet kapott, és nem igen volt eredménye. Ilyenkor el szoktam kérni az előző kezelőlapját és bizony előfordul, hogy nem megfelelő anyaggal történt a kezelés, nem elegendő ideig, vagy a kezelés nem követte a haj állapotának változását. Az is gyakori tapasztalat, hogy lényegesen gyengébb eredmények mutatkoznak, ha valaki otthon csinálja a hajkezeléseket. Ugyanazon anyagokkal a Stúdióban végzett kezelések 60%-al hatékonyabbak!
Miért? Mert egy kezelés nem csak bizonyos anyagok beviteléből áll! Egy kezelés összetett, személyre szabott dolog, egyaránt hat a testre és a lélekre, a tudatra és a tudattalanra, az EGÓnkra és az ÉNünkre. Ezt itt most nem tudom bővebben kifejteni, nézzenek szét honlapunk egyéb területein. Meg kell próbálni, vagy legalább beszélni olyanokkal, akik megpróbálták.

Kérdés: "Olvastam, hogy Önök több konkurens cég termékeit egyaránt használják. Miért nem csak a jobbikat? Nem tudnak dönteni?"
Nem is akarunk. Mi nem valamely gyártónak, hanem a betegeknek vagyunk elkötelezve. Mint ahogy egy orvosnak sem lehet előírni egy bizonyos gyógyszer kizárólagos használatát, akkor se, ha (a gyártója szerint) az a legjobb. Ráadásul nincs is olyan, hogy "legjobb", mert ez betegenként változik, és éppen a gyógyító legfontosabb feladata abban a választásban segíteni, hogy az adott esetben melyik a legjobb!
A termékek között nem csak különböző hatékonyságúak, de különböző árfekvésűek is vannak, így a vendégeink pénztárcáinak is van választási lehetőségük. A konkurencia, a versengés még minden piaci szereplőnek jót tett, itt sem kellene, hogy másképpen legyen. Mi mindegyik céggel harmonikus kapcsolatra törekszünk.

 

A festésről…


Sok hajproblémával küzdő hölgy beszámolója kezdődik ezzel a mondattal: "…és akkor a fodrászom rábeszélt, hogy fessük be a most annyira divatos...azóta száraz a hajam, korpás, hullik, fénytelen, ritkul....Mit tegyek, hogy újra....vagy nem lehet ezt megelőzni?

Jogosak ezek a felvetések, tudomásul kell venni, hogy minden vegyi kezelés károsíthatja nem csak a hajszálat, de a fejbőrt és a hajhagymákat is (különösen, ha a fekete szín a kedvencünk). Akár néhány festés, dauer vagy akár csak színezés hatására is előfordult már komoly hajhullás, kiszáradás, töredezett fénytelen haj. Főleg ha valamilyen hibát is elkövettek a művelet során ("megégetés", túl tömény "hidrogén", túl hosszú kivárási idő, stb.). Ezért elsősorban azt tanácsolom mindenkinek, hogy ha nem feltétlenül szükséges, egyáltalán ne fesse, színezze a haját, ne dőljön be a "legyen minden nap más színű a hajad" reklámoknak, mert nem ettől lesz "színes egyéniség". Viszont később nagyon fogja bánni a dolgot (azzal most nem is riogatnék senkit, hogy a tudomány mai állása szerint, a hosszú idejű hajfestés megkétszerezi a nyirokrák és a hólyagrák valószínűségét). Próbálja természetes módszerekkel (lásd alább) a saját haját vonzó, szép, egészséges állapotba hozni.

Más a helyzet, ha esztétikai okból ragaszkodunk az eredeti hajszínünkhöz még néhány évig, hiszen ma egyre többen kezdenek őszülni már huszonéves korban. Nekik természetes anyagokból előállított, kímélő festékeket tudunk ajánlani olyan védőanyagokkal kiegészítve, amelyet a festés előtt kell a fejbőrre feltenni és ez megelőzi a fejbőr-irritációt az érzékeny fejbőr esetén is. Van olyan védőanyag, mely hasonló céllal a festékbe keverve fejti ki a hatását, védi a hajszálat is és bármilyen festékbe belekeverhető. Vannak olyan hajgyógyászati készítmények, melyek a festés utáni kezelést szolgálják, „hajazonos” fehérjékből felépülő anyagok, melyek segítenek újjáépíteni a száraz, sérült hajszálakat is. -- de a legfontosabb: festeni csak végső esetben!